Halk Eğitimi Merkezleri,
7
11:48
27.03.2025

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezleri, 3 bin 328 ücretsiz programla bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine olanak sağlarken, "Üçüz Dönüşüm" yaklaşımı doğrultusunda yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarındaki kurslarıyla bireylere yeni meslek alanlarında sertifikalı beceri edinme fırsatı sunuyor.

Türkiye'de yaygın eğitimin temel taşı olarak tüm vatandaşlara hitap eden halk eğitimi merkezleri, hayat boyu öğrenme anlayışıyla mesleki, toplumsal ve kültürel alanlarda 3 bin 328 kurs programıyla ücretsiz eğitim fırsatları sunuyor. Son yıllarda ise halk eğitimi merkezleri, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda "Üçüz Dönüşüm" yaklaşımına katkı sunan projelere odaklanarak bireylerin değişen dünyaya ayak uydurmasını sağlıyor.  

Bu süreçte eğitim, istihdam ve toplumsal kapsayıcılığı temel bileşenler olarak ele alan bu projelerle, yeşil ekonomi, dijital yetkinlikler, sosyal uyum, beceri kazanma ve istihdama erişimi destekleyen yeni programlar hayata geçiriliyor.

"Yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm" eğitimleri 

Halk eğitimi merkezlerinde "yeşil dönüşüm" kapsamında, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir tarım ve atık yönetimi gibi alanlarda eğitimler sunularak bireylerin çevresel farkındalığının artırılması hedefleniyor. Bunun yanı sıra dijital dönüşüm çerçevesinde dijital okuryazarlık, yapay zekâ, veri analitiği ve e-ticaret gibi alanlarda verilen eğitimler, bireylerin iş gücü piyasasına daha iyi uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Toplumsal dönüşüm boyutunda ise kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplara yönelik mesleki eğitim programları sunularak bireylerin yeni toplumsal yapıya uyum sağlamaları destekleniyor. Bu sayede sosyal uyum ve istihdama erişimleri artırılıyor.  

Halk eğitimi merkezlerinin AR-GE kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan projelerle özellikle gençler, kadınlar ve dezavantajlı bireyler, dijital ve mesleki gelişim fırsatlarıyla iş gücüne kazandırılıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen bu projeler, bireylerin yenilikçi sektörlere entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor. 

Aynı zamanda, halk eğitimi merkezlerinin AR-GE kapasitesi güçlendirilerek mikro kredilendirme süreçlerini, beceri geliştirme ve yeniden beceri kazandırma stratejilerini entegre ederek bireylerin değişen sektör taleplerine uyum sağlamalarına katkıda bulunuyor.

"Eğitim-sanayi-istihdam" ekseninde yürütülen projeler ve geniş kapsamlı kurs programlarıyla bireylerin yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlamalarına öncülük ederken, sosyal kapsayıcılığı ve ekonomik kalkınmayı destekleyerek toplumsal dönüşüme de katkı sunuyor.

Halk eğitimi merkezlerinde yürütülen projeler ve kurslar, dijital becerilerden sürdürülebilir üretime, mesleki gelişimden kadın girişimciliğine uzanan geniş bir yelpazede fırsatlar sunarak, herkesin dönüşüm sürecine aktif katılımını teşvik ediyor.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün öncülüğünde yürütülen projelerle, halk eğitimi merkezleri sadece eğitim sunan kurumlar olmanın ötesine geçerek toplumsal dönüşümün itici gücü hâline geliyor. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendiren bu çalışmalar, her bireyin değişen dünyada yerini almasını ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmasını sağlıyor.

Yayın Tarihi: 27.03.2025